Wat verzamelen we?

De Stichting Oud Sassenheim is geïnteresseerd in authentiek materiaal over het dorp Sassenheim, zowel over het dorp als over het dagelijks leven, liefst met daarbij de persoonlijke verhalen. 

Het gaat om voorwerpen zoals foto’s, brochures, brieven, ansichtkaarten, tekeningen, affiches, films, gebruiksvoorwerpen en documenten.

De collectie wordt onder optimale omstandigheden bewaard en opgeslagen in een databestand. Zo mogelijk worden de voorwerpen gebruikt voor (wissel)exposities, onderzoek en presentaties.

Hieronder gaan we nog wat nader in op twee verzamelcategorieën.

  

 

 

 

Streekboeken en genealogische boeken

Het is belangrijk voor onze bibliotheek en voor onze werkgroepen om zoveel mogelijk boeken te verzamelen. 

Dit kunnen belangrijke bronnen zijn voor onze werkgroepen. Het gaat vooral om streekboeken van Den Haag tot Amsterdam. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan atlassen en aan boeken over geschiedenis, bloembollencultuur of personen.

 Voor de Werkgroep Genealogie verzamelen wij boeken met betrekking tot stambomen van families of heraldische gegevens (familiewapens). Ook zelfgemaakte, handgeschreven familiestambomen of computeruitdraaien daarvan zijn van harte welkom.

 

 

 

 

 

 

Familiedrukwerk en advertenties

Al enige tijd is een aantal vrijwilligers van de Stichting Oud Sassenheim druk bezig om de familieberichten uit de regionale pers uit te knippen en alfabetisch te ordenen ten behoeve van het stamboomonderzoek. Deze advertenties en ook het familiedrukwerk zoals geboortekaartjes, trouw- en rouwkaarten kunnen belangrijk zijn bij het zoeken naar familiegegevens uit de recente tijd.

Ook zijn we druk bezig met het digitaliseren van alle bidprentjes, trouw- en rouwkaarten, geboortekaartjes en rouwadvertenties. Deze gegevens worden uiteindelijk verwerkt in een multifunctioneel databestand.

Aangezien de toestroom van het familiedrukwerk gewoon doorgaat, blijft hier genoeg te doen…

 

 

 

Sponsor Uitgelicht