N i e u w s f l i t s e n

 

Restauratieprijs 2023: oude bollenschuur Bijdorpstraat 41

19-09-2023

.

De oude bollenschuur aan Bijdorpstraat 41 heeft van Stichting Oud Sassenheim deRestauratieprijs 2023 gekregen. Het pand is in 2022 door de toenmalige eigenaars, de gebroeders S. en K. Gouverneur, grondig gerestaureerd en herbestemd tot twee appartementen.

Het pand uit 1930 is destijds gebouwd achter het bijbehorende woonhuis aan de Floris Schoutenstraat 42 en vormde hiermee een geheel. De oorspronkelijke eigenaar is de narcissenkweker Teun Vos. Ontwerper van het pand is de heer A. van Nieuwkoop uit Sassenheim. Teun Vos verkocht het pand aan Jos van der Zijden, die het op zijn beurt in 2021 verkocht aan de gebroeders Gouverneur.

De bollenschuur was in 2021 nog in vrijwel originele staat, met veel authentieke details, zowel aan de buitenkant als van binnen. Het exterieur is zo goed mogelijk behouden. De gevelindeling van het gebouw is in de loop der tijd iets gewijzigd, maar dit heeft geen afbreuk gedaan aan het authentieke en herkenbare karakter van de bollenschuur. De SOS waardeert het dat het pand behoed is voor de sloop en toegevoegd kan worden aan het toch al schaarse bestand van gerestaureerde oude bollenschuren. De streekcultuur is er zeer mee gediend. Met het toekennen van de Restauratieprijs laat de SOS haar waardering blijken voor het renoveren en in stand houden van markante gebouwen. De Restauratieprijs 2023 bestaat uit een oorkonde en een SOS-muurschildje. De prijs wordt 13 oktober uitgereikt, tegelijk met de onthulling van het muurschildje door wethouder Reny Wietsma en in tegenwoordigheid van vertegenwoordigers van het Cultuur Historisch Genootschap van de Duin- en Bollenstreek. Irma Ooijevaar zal in dichtvorm een ode uitbrengen aan het pand.    

De SOS Restauratieprijs wordt voor de negende keer uitgereikt.

Eerder ging de prijs naar de tot wooncomplex herbestemde Kompasschool, de gerenoveerde en herbestemde bollenschuur aan Kastanjelaan 14a, de gerenoveerde woonhuizen Parklaan 1 en Van Pallandtlaan 24 en vier gerenoveerde panden aan de Hoofdstraat: het Uphoffwinkelpand, het Oude Postkantoor, het pand van makelaarskantoor Heemborgh en Villa Nancy.

 SOS Restauratieprijs 2023 Bijdorpstraat 41 2 

Sponsor Uitgelicht